Rengöring av espressomaskin

Regelbunden rengöring förlänger livslängden på din maskin och förhöjer smaken på ditt kaffe.

Med några få investerade sekunder varje gång du använder din utrustning, och några få investerade minuter då och då efter behov, kan du hålla din espressomaskin redo för allt i många år framöver.

Och om du inte använder Puly Caff för att rengöra dina espressomaskin och espressokvarn, då är det ett bra tillfälle att börja, på allvar.

Innan du börjar med backspolningen, se till att du har samlat allt du behöver: ett portafilter, en blindfilter/tom filterkorg, en borste och lite rengöringspulver för espressomaskinen.

          Blindfilter     RengöringsborsteRengöringsmedel

Daglig rengöring - Spola efter varje bryggning

Efter varje bryggning bör du slå ut kaffesumpen från portafiltret och torka av duschsilen med en fuktig trasa. Det går även bra att slå på maskinen utan portafilter i för att på så vis spola rent duschsilen från kafferester.

Vid mjölkskummning bör du alltid torka av samt blåsa ur ångröret. Gamla mjölkrester bränner fast på ångändmunstycket och kan påverka smaken av den silkeslena skummade mjölken.

Veckovis rengöring - Backspolning

Nu är det dags för backspolningen! Längre ner på denna sida hittar du en steg för steg guide för hur du gör rent en espressomaskin med backspolning. Putsa gärna upp maskinen med Puly Bar Igienic för fräschare utseende. Gör gärna backspolningen oftare än så!

Månadsvis rengöring - Ångrör och kvarn

Varje månad är det viktigt att rengöra din espressokvarn och ditt ångrör. Två produkter som gör detta jobb utomordentligt enkelt är: Puly Caff Milk och Urnex Grindz eller Puly Grind Kristaller. Det är också rätt tillfälle att kontrollera ditt kalkfilter om du nu använder ett sådant och vid behov byta ut det.

Nedan hittar du steg för steg om hur du gör rent din espressomaskin, tillbehör och espressokvarn.


Rengöring av espressomaskin - backspolning

Steg 1

Använd blindfilter

Häll i 1/2 tesked rengöringsmedel i handtaget med blindfiltret.

Rengöringsmedel hittar du här>>


Steg 2

Sätt i handtaget med rengöringsmedlet in i gruppen och tryck på knappen för bryggning. Låt maskinen jobba i ca 10 sek. tryck därefter på samma knapp igen för att stänga av. Upprepa detta steg 5 gånger.


Steg 3

Ta ut handtaget ur gruppen och rengör upp i bryggruppen med en borste.

Borstar hittar du här>>


Steg 4

Skölj av handtaget med vatten för att få bort rengöringsmedlet.


Steg 5

Sätt tillbaka handtaget och upprepa steg 2 utan rengöringsmedel! Handtaget ska sköljas mellan varje spolning. 


Steg 6

Sätt tillbaka handtaget och brygg en kopp kaffe och släng kaffet! Klart!


Rengöring av portafilter

Fyll upp en behållare med ca 0,5-1 liter hett vatten och häll i ca 2-3 teskedar rengöringsmedel Puly Caff. Ta loss filterkorgen från portafiltret och placera dessa i behållaren och låt stå i minst 20 minuter. Rengör med mjuk borste om nödvändigt. Skölj av filterkorgen och portafiltret noggrant och torka av med en torr trasa. 


Rengöring av ångrör

Blanda 2-4cl Puly mjölkrengöring i en mjölkkanna med kallt vatten. Placera ångröret i mjölkkannan med rengöringsvätskan och öppna upp ångan i ca 5 sekunder. Stäng av ångan och öppna upp ångan igen. Upprepa ca 5 gånger. Denna vätska sugs in i ångröret och löser upp mjölkrester som byggts upp under dagen. Ta därefter bort mjölkkannan med rengöringsmedlet från ångröret och blås ur ångan ordentligt. Torka av ångröret med en torr trasa. Klart!


Glöm inte att rengöra espressokvarnen!

Här kan du läsa om hur du gör rent espressokvarnen.