Tampers

En tamper är ett litet verktyg som används för att packa packa kaffet i handtaget (portafilter) för att få en jämn extrahering av espresson. Tampningen komprimerar det lösa, nymalda kaffet till en puck och när espressomaskinen bygger upp vattentrycket som pressar vattnet genom pucken skapas det en tjock, len och aromrik crema i din espresso. Tampningen har ett specifikt syfte och baristor satsar mycket för att ”tampa” rätt och konsekvent. Utöver malningsgraden är korrekt tampning nyckeln till en bra espresso. 

Att välja rätt tamper

Tampers diameter varierar beroende på vilken maskin du använder och de flesta tampers har storlekarna 49-59mm. Nöj dig inte med den plasttamper som brukar följa med maskiner, lämna den till återvinningen och istället ska du satsa på en tamper i metall med valfritt handtag. Rätt tyngd och diameter på tampern är mycket snällare mot dina handleder och din espresso kommer att bli bättre, utan tvekan.

Tips & Tricks  

Tampa långsamt för att kaffet ska få en chans att sätta sig ordentligt men tampa inte för hårt.

Se till att tampern är ren från kafferester och att ytan på tampern är ren och inte repig/skadad.

Om tampningen blir sned kommer vattnet att kanaliseras och inte extrahera allt det där goda som du får i en espresso.

Efter att du har tampat färdigt borsta av kafferasterna och för guds skull, slå inte på portafiltret med tampern! Det är ännu ett sätt att få till den där kanaliseringen som ingen vill ha.

Hur hårt man ska tampa råder det olika åsikter om. Under lång tid har det varit en regel att tampningen ska vara med ett tryck på ca 14kg. Denna regel har på senare tid ändrats och baristor menar att så länge din tampning är konsekvent kan du justera andra variabler för att få till en bra espresso. I grund och botten betyder det att en hård tampning inte längre är så nödvändig. 

Om du behöver hjälp med att välja rätt tamper, kontakta oss och vi hjälper dig att hitta rätt tamper som passar dig och din maskin.